Zdrowie na talerzu
On 19 marca 2019 by Parpamedia.plNasze zdrowie definiuje nasze życie, kiedy zaczynamy chorować zmienia się cała nasza rzeczywistość, nie tylko fizyczna, ale również psychiczna kondycja podupada, rzucając cień na całe życie.
Więc jak powinniśmy się chronić przed chorobami, przed problemami zdrowotnymi, z którymi boryka się wielu ludzi, aby nas one omijały? Najlepiej wybierając zdrowe żywienie, które tak naprawdę w większej części odpowiada za nasz organizm i jego pracę. Jeżeli na naszym talerzu będą pojawiać się potrawy tłuste, smażone, zabraknie na nim różnorodnych warzyw, kasz i zbóż, to niestety, zabraknie też wartości odżywczych niezbędnych naszemu organizmowi. Dlatego podstawową zasadą zdrowego talerza powinna być różnorodność produktów, różnokolorowe warzywa i owoce, ponieważ każde z nich ma inne wartości, ale również zróżnicowane kasze i zboża. Najpopularniejsza w użyciu jest u nas oczyszczona pszenica, co niestety nie służy naszemu zdrowiu, ponieważ ma niewiele wartości odżywczych i bardzo mało błonnika, jednak wybierając mąkę pszenną z pełnego przemiału, już poprawiamy nasze zdrowie. Warto dokonywać dobrych wyborów, zamiast smażonego jeść pieczone lub gotowane, zrezygnować ze słodkich, gazowanych napojów, a zamiast nich wybierać wodę lub naturalne soki, herbaty ziołowe.
Jeżeli powiedzenie „jesteś tym co jesz” przemawia do nas, na pewno będziemy starali się unikać jedzenia typu Fast Food, słodkiego i tłustego, ponieważ wiadomo, że nie jest ono dobre dla naszego ciała.
You may also like
Wyszukiwarka portalu
Archiwum portalu
Kalendarz
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Podjęte współprace:
Chcesz umieścić tutaj swój własny banner reklamowy? Skontaktuj się z nami!