Skuteczne sposoby na zgagę

 

Gdy przełyk boli i piecze, najlepsze okażą się herbatki i napary z ziół, na przykład imbiru, kopru włoskiego czy kminu rzymskiego. W walce z uciążliwą zgagą podstawowym orężem jest jednak zmiana diety. Wbrew pozorom lista potraw, których należy unikać, wcale nie jest taka długa.

Objawy zgagi są bardzo uciążliwe – nieprzyjemne pieczenie w przełyku utrudnia koncentrację, odbiera przyjemność z przebywania w miłym towarzystwie czy spędzania czasu na rozrywce. Ujmując rzecz w skrócie, zgaga to cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku. Piekący ból wynika z podrażnienia ścian tego narządu. Jeśli dolegliwość występuje sporadycznie, nie wymaga specjalistycznego leczenia. Wystarczy zastosować kilka sprawdzonych, domowych sposobów na pozbycie się uciążliwego pieczenia.

Zmiany w diecie

To całkiem zrozumiałe, że występowanie zgagi ma ścisły związek z tym, co jemy. Aby ograniczyć do minimum częstotliwość pojawiania się przykrych dolegliwości, należy wprowadzić pewne zmiany w diecie. Największe prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi mamy po spożyciu alkoholu, tłustych, smażonych lub ostrych potraw, napojów gazowanych, kawy i herbaty, ale też owoców cytrusowych, soków owocowych i czekolady. Czym mniej w naszej diecie znajdzie się tego typu produktów, tym lepiej uda nam się walczyć ze zgagą.

Po posiłku najlepiej odpocząć w wygodnej pozycji siedzącej. Jeśli położymy się na kanapie przed telewizorem albo utniemy sobie drzemkę w sypialni, możemy spodziewać się kolejnego ataku uporczywej zgagi! Ważna jest też częstotliwość i wielkość posiłków. Jak polegają dietetycy – jedzmy częściej, ale mniejsze porcje. Ostatni posiłek należy spożyć najpóźniej 3 godziny przez snem.

Skuteczne leczenie zgagi

Gdy z jakichś przyczyn zmiana diety nie pomoże lub gdy przegramy z pragnieniem zjedzenia potężnego schabowego popitego colą, sięgnijmy po kilka sprawdzonych domowych sposobów na zgagę. Najskuteczniejsze okazują się ziołowe napary. Imbir, kmin rzymski, anyżek, kardamon, koper włoski i cynamon – wszystkie te zioła koją piekący przełyk.

Jeśli zgaga męczy nas tak mocno, że nie możemy już czekać na zaparzenie się herbatki, wypijmy szklankę zimnego mleka lub kefiru. W walce ze zgagą pomaga też zjedzenie… łyżeczki musztardy. Smakowo całkiem pasującej do zjedzonego przed chwilą schabowego. Pomoże też szklanka wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej oraz żucie bezcukrowej gumy do żucia. Ostatecznie można też sięgnąć po środki farmaceutyczne – w aptekach i drogeriach dostępnych jest wiele tego typu produktów.

Ze zgagą do lekarza

Męczące pieczenie w przełyku to dolegliwość, na którą cierpią nieraz nawet niemowlęta. Jednakże w ich wypadku zwykle jest to zjawisko fizjologiczne i szybko mija. Na zgagę rzadko skarżą się dzieci, młodzież i młodzi dorośli. W rzeczywistości jest to dolegliwość przede wszystkim osób starszych. Jeśli zgaga pojawia się regularnie, po większości posiłków, konieczna jest konsultacja lekarska. Przykre pieczenie w przełyku może bowiem stanowić objaw poważniejszych chorób.