Kasze a nasze zdrowie
On 11 czerwca 2019 by Parpamedia.plPopularne niegdyś w polskiej kuchni kasze zostały wyparte przez ryż, frytki i makaron. Ale kasze należą do jednych z najbardziej zdrowych i wartościowych produktów żywnościowych, pora więc przywrócić należne im w żywieniu miejsce. Kupując kasze powinniśmy wybierać te, które są mało rozdrobnione i oczyszczone. W takich kaszach znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Mało rozdrobnione i oczyszczone kasze to doskonałe źródło witaminy E, kwasu foliowego i witamin z grupy B. W tych kaszach znajduje się potas (obniża ciśnienie), magnez (poprawia pracę mięśni) oraz spora ilość żelaza (zapobiega anemii). Poza tymi pierwiastkami w kaszach znajduje się mangan, krzem, cynk, wapń, miedź. Kasze powinny więc znaleźć się w jadłospisach osób cierpiącym na problemy żołądkowe, osób z nadciśnieniem czy z anemią.
Jedzenie kasz zaleca się także osobom na diecie odchudzającej i cukrzykom. Do najzdrowszych kasz zaliczane są kasza jaglana i gryczana. Kaszę jaglaną mogą jeść osoby z alergią. Wszystkie kasze są niskokaloryczne.
You may also like
Wyszukiwarka portalu
Archiwum portalu
Kalendarz
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Podjęte współprace:
Chcesz umieścić tutaj swój własny banner reklamowy? Skontaktuj się z nami!